Știrile zilei – 27 martie 2025

1. Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș și Inspectoratul General pentru Imigrări organizează un seminar de informare dedicat angajatorilor care au cetățeni străini încadrați în muncă și cetățenilor străini interesați să desfășoare activități lucrative în România. Evenimentul va avea loc în data de 1 aprilie, ora 10:00, la sediul ITM Timiș din Giroc. Seminarul se desfășoară în conformitate cu prevederile punctului 8 din Planul de cooperare operativă pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale și a străinilor în 2025, încheiat între Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări. Participarea la seminar este gratuită.

2. Municipiul Timișoara atrage inițiative verzi și răspunde pozitiv propunerii Asociației Act for Tomorrow de a extinde împreună spațiile verzi din oraș. Această colaborare vine să întărească eforturile începute de Primăria Timișoara pentru extinderea spațiilor verzi și pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Protocolul încheiat include intervenții comune până în 2028, iar o primă acțiune este pregătită pentru luna aprilie. Asociația a implementat proiecte similare în București, Constanța sau Costinești, iar la Timișoara va organiza campanii de plantare de arbori, arbuști, plante perene și va amenaja pajiști urbane, în fiecare primăvară și toamnă. În plus, după finalizarea campaniilor de plantare, asociația va întreține spațiile verzi timp de trei ani. Act for Tomorrow este una dintre cele mai cunoscute organizații în promovarea unui mediu mai sănătos și mai sustenabil, implicând comunitatea în acțiuni de plantare și protecție a naturii.

3. Aquatim anunță lansarea locală a celei de-a șasea ediții a concursului internațional de creație artistică pentru copii și tineri Apa pe care ne-o dorim. Acesta este un proiect al Rețelei Internaționale a Muzeelor Apei, sub patronaj UNESCO, rețea din care compania timișeană de apă face parte. Apa pe care ne-o dorim oferă tinerilor oportunitatea de a-și folosi creativitatea pentru a spune lumii ce înseamnă pentru ei apa și cum văd viitorul ei. Tema de concurs este apa dulce, văzută sub aspectul biodiversității, schimbărilor climatice, patrimoniului material și imaterial. Pot participa elevi din clasele primare, de gimnaziu, liceu și studenți. Sunt admise creații individuale sau cu autor colectiv (un grup sau o clasă de elevi), categoriile de concurs fiind desen și pictură și creații media. Înscrierile se pot face până în 26 aprilie, la concurs@aquatim.ro.

4. Ediția aniversară din acest an a conferinței „Locuri și terapie: Limbajul intercultural în relația medic-pacient” va oferi participanților o experiență interdisciplinară de învățare activă în care se vor explora interacțiunile dintre limbaj, cultură și domeniile de specialitate medicală. Conferința se va desfășura pe parcursul a două zile, fiecare zi având o structură distinctă care va facilita înțelegerea aprofundată a tematicii propuse, transmit reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara. Conferința va avea loc în perioada 10-11 aprilie. Termenul limită pentru înscrieri este 2 aprilie. Detalii se pot găsi pe umft.ro.

5. Spitalul CFR Timișoara va beneficia de o modernizare digitală, datorită unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul vizează transformarea digitală a unității sanitare prin implementarea unui sistem eHealth și servicii de telemedicină. Proiectul include dotarea fiecărui cabinet cu echipamente moderne, precum calculatoare, multifuncționale și alte dispozitive digitale, precum și dezvoltarea unei rețele informatice de mare viteză. De asemenea, spitalul va beneficia de o arhivă digitală și de un sistem informatic integrat, esențial pentru eficientizarea activităților medicale și administrative. Va fi vizată și creșterea securității digitale a sistemului informativ integrat, pentru a bloca atacurile de tip ransomware. Pe lângă achiziția a 80 de stații de lucru, unitatea sanitară va beneficia și de tablete medicale, un sistem de conferință, un sistem de backup și măsuri pentru creșterea securității cibernetice. Implementarea proiectului se va desfășura pe parcursul următoarelor luni, cu obiectivul ca până la sfârșitul anului noul sistem digital să fie complet funcțional.