1. În Timișoara continuă lucrările de modernizare a rețelelor de apă și canalizare. Astfel, la solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei a aprobat, în perioada 07 – 29.02.2024, restricționarea traficului rutier pe strada Nicu Filipescu, tronsonul cuprins între strada Dr. Alexandru Martha și bulevardul Take Ionescu. Restricționarea în cauză vine în vederea executării lucrărilor de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă și canalizare Timișoara Nord LOT 2. Progresul pentru acest contract este de 87%. Pentru realizarea acestei lucrări, s-a întrerupt furnizarea apei pe bulevardul Take Ionescu, București, Teodor Mihaly, Titan, Tapia și la Școala Gimnazială Nr. 16 și Inspectoratul de Poliție Județean Timiș.
2. Ecorșeul, lucrarea mai puțin cunoscută publicului care a deschis expoziția ”Brâncuși: surse românești și perspective universale” și care aparține Colegiului Național „Carol I” Craiova, rămâne la Muzeul Național de Artă Timișoara până în 2025, cu acordul proprietarului, Colegiul Național Carol I. Începând cu 7 februarie, aceasta va fi expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc. Rezultat prin colaborarea dintre Constantin Brâncuși și doctorul Dimitrie Gerota, Ecorșeul, o imagine a corpului uman fără piele reprezintă primul proiect care i-a adus notorietate lui Brâncuși. Realizată la finalul studiilor tânărului artist, lucrarea a reprezentant un moment crucial în dezvoltarea studiului academic românesc, prin obiectivul vast pe care Brâncuși și l-a propus.
3. Pe pagina de internet a Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, umft.ro, au fost publicate informații despre admiterea pentru ciclul licență 2024. Aici puteți afla date despre regulamentul și calendarul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere, probele de concurs, procedura de înscriere a candidaților, modalitatea de desfășurare a concursului de admitere, acte necesare pentru înscriere, prevederi privind taxele pentru organizarea și desfășurarea concursului de admitere, cuantumul și modalitatea de plată a taxelor de școlarizare – anul I – an universitar 2024-2025, oferta de școlarizare și informații privind tematica și bibliografia pentru concursul de admitere.
4. Casa Judeţeană de Pensii Timiş distribuie bilete de tratament contra cost, rămase disponibile pentru pensionarii şi asiguraţii bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru unele staţiuni din țară. Actele necesare eliberării biletelor de tratament sunt: cerere, act identitate şi bilet de trimitere de la medicul de familie.
5. Primarul Dominic Fritz s-a întâlnit cu reprezentanții companiei Rețele Electrice Banat pentru a discuta soluții concrete la problemele semnalate de cetățeni cu privire la funcționarea iluminatului stradal. În urma sesizărilor primite din partea comunității și a constatărilor primăriei în teren, primarul a solicitat soluții tehnice și măsuri care să contribuie la îmbunătățirea calității iluminatului public. În cadrul întâlnirii, au fost discutate mai multe aspecte legate de rețeaua electrică, avarii, investiții și modernizarea sistemului și a fost agreat un protocol pentru intervenții mai rapide. Totodată, până la finalul primăverii, Rețele Electrice Banat va face toate ajustările necesare la contoarele inteligente pe care le-a instalat, dar care sunt setate după avize emise în urmă cu zeci de ani. Primăria va solicita sporuri de putere oriunde este necesar. În prezent, se fac modificări la 100 dintre cele 800 de locuri de consum ale Primăriei Timișoara (iluminat public, semafoare, fântâni, spații în patrimoniul municipiului). Recomandăm timișorenilor să verifice dacă în locuințe consumul este în concordanță cu avizul. În cazul în care există diferențe, trebuie notificată societatea Rețele Electrice Banat pentru a fi obținut un spor de putere, mai spun reprezentanții PMT.
6. BNR avertizează asupra faptului că în ultima perioadă pe mai multe platforme şi reţele de socializare au apărut postări de tip deep-fake, care îl implică pe guvernatorul BNR. Este vorba de videoclipuri, care folosesc în mod fraudulos imaginea şi vocea lui Mugur Isărescu pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă. BNR subliniază că instituţia nu face recomandări şi propuneri de investiţii, iar celor care au dat totuşi curs unor astfel de anunţuri false li se recomandă să raporteze imediat aceste situaţii autorităţilor competente.
7. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare și permanente, simpozion de artă contemporană și teatru de păpuși. Pentru început suntem invitați de Centrul Multifuncțional Bastion la vernisajul expoziției de artă vizuală „Salonul anual de artă plastică 2024” – care se anunță a fi o simbioză permanentă între artist și artă. Vor fi expuse cele mai bune lucrări ale artiștilor plastici din „Asociația Artiștilor Plastici Romul Ladea Timișoara”. Muzeul Național al Banatului aduce în fața publicului rezultatul celei de-a XIII-a ediții a Simpozionului de Artă Contemporană Gărâna 2023. Aproximativ 50 de lucrări de pictură și sculptură aparținând unor artiști din țară și din străinătate vor fi expuse pe simezele Bastionului Theresia. De asemenea, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” joacă în această săptămână spectacolul „Profu’ de religie”, un spectacol pentru tinerii adolescenți, iar pentru cei mai mici dintre noi pune în scenă spectacolul „Croitorașul cel viteaz”.