1. Ca urmare a unor sesizări ale CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), prin DRDP Timișoara (Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara), DGA Arad (Direcția Generală Anticorupție) a declanșat astăzi verificarea activității mai multor angajați ai ACI (Agenția de Control și Încasare) Nădlac 2. Persoanele în cauză, care au fost conduse la sediul DGA Arad, sunt suspectate de săvârșirea unor acțiuni asimilate faptelor de corupție, situații descoperite în urma mai multor verificări derulate de structurile de control ale CNAIR. Elementele constatate astfel au fost înaintate, cu celeritate, instituțiilor abilitate ale statului, în vederea demarării cercetărilor. Aceste acțiuni de control sunt dispuse permanent de conducerea CNAIR. Atunci când sunt identificate abateri de natură penală, concluziile sunt transmise către organele de cercetare abilitate. Trebuie reamintit că pentru prevenirea faptelor de corupție, CNAIR și DGA desfășoară periodic cursuri de pregătire și prevenție cu personalul angajat, în baza unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituții.
2. Primăria Timișoara, prin Direcția Fiscală, pune la dispoziția cetățenilor modalități eficiente pentru plata impozitelor. Din totalul de 53.955 de timișoreni care și-au achitat deja taxele locale, mai puțin de jumătate au mers pe varianta clasică de a plăti cash. Suma totală încasată de la persoanele fizice este, până acum, de peste 20 de milioane de lei, iar de la cele peste 600 de persoane juridice, totalul încasărilor se ridică la peste 3,8 milioane de lei. Reamintim că plata impozitului pe clădiri, teren sau asupra mijloacelor de transport se poate face atât online, cât și fizic la casieriile din incinta DFMT sau la oficiile poștale. Se acordă și în acest an o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație, până în 31 martie, a impozitului pe clădiri, pe teren sau pe mijloacele de transport.
3. Aquatim anunță a cincea ediție a concursului internațional de creație artistică pentru copii și tineri “Apa pe care ne-o dorim”, un proiect dezvoltat de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, rețea din care compania timișeană de apă face parte, cu centrul educațional Aquapic – Uzină de apă industrială. “Apa pe care ne-o dorim” oferă tinerilor oportunitatea de a explora aspectele naturale, sociale și culturale ale apei și de a contribui la promovarea importanței resurselor de apă și construirea unui viitor sustenabil. Lucrările trebuie să reflecte tematica apei dulci și pot aborda subiecte legate de biodiversitate, schimbările climatice, pericolul poluării, apa în natură și mediul urban, vestigii legate de apă, obiceiuri și ritualuri. Pot participa elevi din ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal (6-18 ani) și studenți (19-25 de ani). Sunt admise creații individuale sau cu autor colectiv (un grup sau o clasă de elevi), categoriile de concurs fiind desen și pictură, clip video și alte creații media. Înscrierile se pot face până în 19 aprilie 2024.
4. Pentru a combate traficul de persoane, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara face echipă cu Asociația WorldTeach. Aeroportul și asociația au semnat un parteneriat pentru promovarea prevenirii abuzurilor care ar putea avea loc în sălile de așteptare din aerogara timișoreană. Pe monitoarele aeroportului vor rula mesaje de informare cu privire la prevenția și protecția împotriva abuzurilor și a traficului de persoane. Parteneriatul se va derula timp de 12 luni, notează tion.ro.
5. Marți, 13 februarie, este Ziua Mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții miliardelor de oameni din întreaga lume. Tema ediției din acest an este “Radio: un secol de informare, divertisment și educație”. Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și a exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară și să caute, să primească și să distribuie informații și idei prin orice mijloace de comunicare și independent de frontierele de stat, menționează Articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. În 2024, Ziua Mondială a Radioului marchează centenarul acestuia. În cei 100 de ani de existență, radioul a devenit, în mod incontestabil, mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor, oferind știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii, notează UNESCO într-un mesaj aniversar. În ultima sută de ani, radioul s-a dovedit a fi un mijloc crucial de menținere a libertății de opinie și exprimare, adesea fiind unicul mod de rezistență și continuitate în vremuri de criză.