1. Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat instituirea de restricții sau închideri de trafic rutier, în vederea continuării proiectelor de infrastructură sau de modernizare a rețelelor de apă și canal. Astfel, în perioada 16 martie – 30 aprilie, circulația va fi închisă la intersecția dintre 1 Decembrie 1918 – Stan Vidrighin – Ștefan cel Mare, traficul fiind deviat pe sensul opus. Circulația se va desfășura pe câte o bandă pe sens. Totodată, în perioada 18 martie – 15 aprilie, se va închide traficul pe str. Lugojului, tronsonul cuprins în spatele imobilelor 69 și 65/A. De asemenea, vor fi instituite restricții rutiere pe următoarele trasee: în perioada 18 – 22 martie, pe Take Ionescu, în zona intersecției de la ISHO; în perioada 16 martie – 10 aprilie, în vederea executării lucrărilor de reconfigurare a tramei stradale existente pe Republicii, în zona intersecției cu Jiul, respectiv pe str. Jiul.
2. Regiunea Vest a reușit să atragă cu peste 40% mai mulți bani decât avea alocți inițial prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Asta înseamnă că, prin programul gestionat de ADR Vest, în regiune au fost investiți peste 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial regiunii. Până în 29 februarie, termenul final până la care beneficiarii au putut depune cereri de rambursare, rata de absorbție a atins astfel pragul de aproape 143%. În total, s-au făcut investiții în 874 de proiecte din regiune. Județul Timiș a atras 278 de milioane de euro; Hunedoara – 270; Arad – 186, iar Caraș-Severin – 185 de milioane de euro.
3. Aquatim transmite că marți, 19 martie, între orele 8-18, la intersecția străzilor Holdelor și Sfinții Apostoli Petru și Pavel se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din proiectul CL12 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord – Lot 3, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Holdelor, Martir Alexandru Choroși, Arhitect Ion Mincu, Aleea Aurel Ciupe, Doctor Lucian Georgevici, Aleea Franz Liebhard, Martir Ioan Mariuțac, Thomas Alva Edison, Constantin Rădulescu Motru, Pomiculturii, Cooperației, Brazilor și Sfinții Apostoli Petru și Pavel, inclusiv la cele două Puncte Termice din zonă.
4. În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfășura în perioada 21-24 martie în Timișoara, la Cinema Victoria, dar și în alte orașe din țară. Tema generală a festivalului în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Programul complet și biletele sunt disponibile pe site-ul oficial al Festivalului și pe site-ul Cinema Victoria.
5. După cursurile gratuite de pregătire la matematică, la chimie și desen, adresate elevilor și utile atât pentru examenul de bacalaureat, cât și pentru admiterea la facultate, Universitatea Politehnica Timișoara vine cu o nouă ofertă adresată liceenilor. Cursurile gratuite de pregătire la informatică organizate de Facultatea de Automatică și Calculatoare a UPT respectă programa de bacalaureat și vin în sprijinul celor care susțin examenul de admitere la facultate la această materie. Menționăm în acest sens că, din acest an, admiterea la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UPT se face pe bază de examen scris fie la matematică, fie la informatică. Ca în cazul celorlalte cursuri gratuite de pregătire, chiar dacă se adresează potențialilor săi candidați, indiferent de facultatea pentru care optează și independent de forma admiterii, participanților la cursuri nu li se solicită nici un fel de angajament faţă de UPT. Pentru a da posibilitatea elevilor interesați să urmeze pregătirea, indiferent de localitatea în care se află, sesiunile de pregătire se vor organiza online, via Zoom, link-ul de participare fiind disponibil AICI. Cursurile vor începe din18 martie, iar în cadrul fiecărei sesiuni se vor prezenta o serie de aspecte teoretice și practice într-o manieră sintetică și se vor aborda modele de subiecte pentru examenul de admitere.
6. Expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” reunește la Timișoara, între 20 martie – 21 aprilie 2024, lucrări ale Paulei Modersohn-Becker (1876-1907) și ale artiștilor alături de care a creat în comunitatea restrânsă de la Worpswede, din apropierea orașului Bremen. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 20 martie, de la ora 18, la Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT). Operele coloniei de artiști, compusă din Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler, și în special ale Paulei Modersohn-Becker, sunt un simbol al unei perioade de cotitură din istoria artei. Lucrările expuse oglindesc legăturile strânse din interiorul coloniei de artiști de la Worpswede, un loc pitoresc din nordul Germaniei, marcat de o geografie dificilă și de un climat neprietenos. Artiștii care au trăit și lucrat împreună acolo au dezvoltat relații simbiotice, prin care s-au susținut și inspirat reciproc. Trecerea dintre secole a creat un moment de tranziție și în artă: mai multe curente iau naștere sau se transformă radical (Impresionism, Art Nouveau, Expresionism), multe dintre aceste schimbări fiind vizibile în lucrările din expoziția configurată și contextualizată în spațiile Muzeului Național de Artă Timișoara de curatoarele Andreea Foanene și Teodora Talhoș.