1. cont.primariatm.ro este adresa la care fiecare timișorean – indiferent de vârstă sau competențe digitale – este invitat să își creeze propriul cont unic. Prin acest cont, timișorenii pot accesa peste 300 de cereri și servicii pe care le gestionează Primăria Municipiului Timișoara, de la plata taxelor și impozitelor, la depunerea certificatului de urbanism sau acte pentru indemnizația copilului, fără a mai veni la ghișeu. „De azi, digitalul este normalitatea în relația cu Primăria și excepția, de fapt, este tot ce se întâmplă pe hârtie și analog. Cu toată munca din ultimii 3 ani, am reorientat, de fapt, privirea către cetățean. Pentru timișoreni, cel mai important este că nu mai trebuie să vină fizic la primărie, ci pot să își rezolve problemele direct de acasă”, a spus primarul Dominic Fritz. Fiecare timișorean își poate crea o identitate digitală unică recunoscută la nivel național (ROeID), prin intermediul căreia poate accesa serviciile oferite de Primărie și își poate gestiona dosarul unic personal. Serviciul ROeID este făcut să garanteze într-un mod sigur identitatea digitală a persoanei care interacționează cu Primăria și să înlocuiască validarea identității care până acum se făcea la ghișeu de către funcționari.
2. Administrația Bazinală de Apă Banat a început joi intervenția pe râul Timiș pentru a opri eroziunea de mal produsă. În urma variațiilor de nivel al apei râului Timiș, înregistrate în ultimele luni, a fost observată o eroziune de mal în zona Stației de Epurare Jabăr. Eroziunea se întinde pe circa 200 metri și pune în pericol digul de protecție al Stației de Epurare. Echipele Sistemului Hidrotehnic Lugoj acționează deja cu utilajele din dotarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș pentru consolidarea malului stâng, care va fi refăcut cu materialul aluvionar adus de apă, depus în timp pe malul drept al râului Timiș. Cu acest prilej vor fi executate și lucrări de reprofilare a albiei râului Timiș în această zonă. Scopul este acela de a crește capacitatea de transport și reducerea rugozității albiei râului Timiș pentru a evita inundarea Stației de Epurare la viituri. Lucrările propuse vor continua toată luna martie.
3. Filarmonica Banatul Timișoara îi invită pe toți cei care doresc să fie ambasadori vocali ai orașului să se înscrie în Corul comunitar. Doritorii vor avea oportunitatea să repete alături de șefii de partidă și dirijorul Corului „Ion Românu”, ca, în final, să stea pe aceeași scenă cu artiștii lirici ai Filarmonicii Banatul Timișoara, în septembrie 2024, în fața a mii de spectatori. Concertul vocal-simfonic susținut de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și Corul comunitar va avea loc în luna septembrie 2024. Atunci, va fi interpretată una dintre cele mai celebre și frumoase lucrări vocal-simfonice – Carmina Burana de C. ORFF. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul GABRIEL BEBEȘELEA, cel căruia îi aparține acest concept. Adresa la care doritorii se pot înscrie este: https://filarmonicabanatul.ro/corul-comunitar-2024/. Data limită a înscrierilor în Corul comunitar este 12 martie 2024, ora 14:00, urmând ca audițiile pentru preselecție să aibă loc în 13 martie 2024, de la ora 18:30, la Sala Capitol. Repetițiile vor avea loc săptămânal, în fiecare miercuri, de la ora 18:30. Prima întâlnire este programată în data de 20 martie 2024, ora 18:30, la Sala Capitol.
4. Aquatim anunță că luni, 4 martie, între orele 8-15 se va executa o conectare de conducte la intersecția Căii Stan Vidrighin cu Bulevardul 12 Noiembrie 1884. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei pe strada Siemens, Bulevardul Industriei, Bulevardul 12 Noiembrie 1884 și la firmele Continental Automotive, Smartfit Studio 2, SSI Schaefer, EETim, Imdo Metale Prod, Auchan, Doset Impex, Nereus, Viele 2005, Maschinenbau, Filtration Group, Technical Die-Casting și Dinu Instal. În zilele următoare se va efectua spălarea rețelei de distribuție în mai multe localități. Pe durata lucrărilor se va opri furnizarea apei, după cum urmează: pe 4 martie, între orele 9-15, în Banloc; între orele 8-16 în Buziaș, pe străzile Târgului, Unirii, Oituz și Matei Corvin; iar în perioada 4-8 martie, zilnic între orele 9-15, în Izvin. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.
5. Toți cei interesați de provocările în știința și educația deschisă sunt așteptați vineri, 08 martie 2024, orele 11:00 – 17:00, online sau fizic, în amfiteatrul K1 din Centrul de Conferințe al UPT, în cadrul unei sesiuni interactive, adresate atât cadrelor didactice, cât și studenților, dar și actorilor din domeniul educației și formării, formatorilor IT sau departamentelor de resurse umane, la cea de-a XI-a ediție a workshop-ului internațional Open Education & Science Workshop, parte a Open Education Week 2024, pe tematica Provocări în știința și educația deschisă / Challenges in Open Science & Education. Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală împreună cu Alianța de Universități Europene E³UDRES² și proiectul Ent-r-e-novators, cu sprijinul IEEE Romania.
6. Liga Națională de baschet revine cu etapa a patra din faza secundă. SCM Timișoara joacă în deplasare, în grupa locurilor 11-18. SCM înfruntă CS Vâlcea, mâine, de la ora 18:00. Echipa bănățeană este liderul grupei, cu 17 puncte, în vreme ce vâlcenii se găsesc pe poziția a patra cu 14 puncte.