Știrile zilei – 10 septembrie 2024

1. Marți, 10 septembrie, după ora 16:00, se va deschide traficul pe varianta de ocolire Timișoara Sud, transmite DRDP Timișoara. Tronsonul se desfășoară pe raza municipiului Timișoara și a localităților Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșniţa Nouă și Ghiroda și completează varianta existentă de ocolire a Timișoarei, pornind din nodul rutier de pe DN 6 (Ghiroda). Pe lângă beneficiile locale, centura Timişoara Sud va avea ca rezultat fluidizarea traficului intern și internațional care intră în țară prin zona Moravița, se desfășoară pe DN 59, ajunge în zona Timişoara și se îndreaptă către centrul țării pe DN 6 sau pe autostrada A1 Nădlac – Sibiu. Centura municipiului va avea indicativul VTM – Varianta Timișoara, indicativ care se va aplica și centurii existente și care se va extinde și la varianta de ocolire Timișoara Vest, aflată în procedură pentru desemnarea constructorului. VTM este drum național și este nevoie de achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă).

2. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 10 septembrie. Este vorba despre străzile: Glad, Aurel Popovici, Theodor Mihaly, București nr. 15, Daliei, Aleea Ionel Perlea, Calea Circumvalațiunii, Câmpului, Calea Torontalului, Piața Libertății, Pod de Fier Crișan – Plopi, Martir Ioan Tănase, Jókai Mór, Jules Verne, Grădinarilor și General Magheru. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

3. SDM face cunoscut programul zilei de 10 septembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe Str. Măgura – Str. Martir Dumitru Jugănaru; marcaje rutiere pe timp de noapte pe Str. Arieș – Calea Martirilor 1989; modernizarea instalației de semaforizare – Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

4. Aquatim a semnat contractul de lucrări ”Extindere rețele de distribuție apă potabilă și canalizare menajeră, branșamente apă și racorduri în municipiul Timișoara, jud. Timiș” cu firma Romtim Instal. Contractul are în vedere realizarea de lucrări la infrastructura de apă și canalizare pe 10 străzi din Timișoara, respectiv Ion Alexandru, Cercului, Păstorilor, Comoarei, Liliacului, Traian Demetrescu, George Popovici, Vidin, Academician Aurel Bărglăzan și Calea Aradului.  Perioada de execuție este șase luni, iar cea de garanție de 36 luni.

5. Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine pentru al treilea an consecutiv la Timișoara, cu filme din selecția ediției a 17-a, sub tema ALEGE! Ediția locală va avea loc în perioada 19 – 22 septembrie, la Cinema Victoria. One World Romania reflectează anul acesta la rolul său într-o lume în care crizele și tragediile se succedă la nesfârșit, o lume în care echilibrul reprezintă mai degrabă o miză individuală sau scopul, izolat și fragil, al unei lupte de grup. Biletele sunt disponibile pe site-ul Cinema Victoria, prin platforma Eventbook.

6. Marți, 10 septembrie, între orele 8-15, la intersecția dintre Corneliu Coposu și Traian Lalescu se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din proiectul CL13 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Corneliu Coposu (între Mihai Viteazu și Traian Lalescu), Traian Lalescu (între Corneliu Coposu și Victor Babeș), la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Biblioteca Politehnicii, Facultatea de Mecanică și Facultatea de Construcții. În același timp, presiunea va fi scăzută pe Victor Babeș, Sfânta Rozalia, Plautius Andronescu și Ioan Curea, anunță Aquatim.