Știrile zilei – 12 septembrie 2024

1. Ministerul Afacerilor Externe transmite o atenţionare de călătorie pentru Germania, privind extinderea controalelor temporare la toate frontierele terestre, pentru a proteja securitatea internă şi a reduce migraţia ilegală, începând cu 16 septembrie. Ministerul arată că pe lângă verificările temporare deja existente la frontierele terestre cu Austria, Elveţia, Republica Cehă şi Polonia, vor fi efectuate controale temporare la frontierele terestre cu Franţa, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru o perioadă de şase luni.

2. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 12 septembrie. Este vorba despre străzile: Glad, Aurel Popovici, Theodor Mihaly, București nr. 15, Daliei, Aleea Ionel Perlea, Calea Circumvalațiunii, Paris, Canal Bega, Câmpului, Calea Torontalului, Piața Libertății, Pod de Fier Crișan – Plopi, Martir Ioan Tănase, Jókai Mór, Jules Verne, Grădinarilor și General Magheru. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

3. SDM face cunoscut programul zilei de 12 septembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe Str. Măgura – Str. Martir Dumitru Jugănaru; marcaje rutiere pe timp de noapte pe Str. Arieș – Calea Martirilor 1989; modernizarea instalației de semaforizare – Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

4. Organizatorii celei de-a 4-a ediții de Orașul Jazz, Asociația Trib’Art, alături de Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj, au luat decizia de a muta festivalul în interior în urma avertizărilor de ploaie emise de Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj va găzdui evenimentul în totate cele trei zile de festival, în perioada 13 – 15 septembrie. Entuziaștii și iubitorii de jazz care doresc să-și asigure un loc în primele rânduri pentru a-și admira trupele favorite din România, Irlanda, Serbia, Bulgaria sau Ungaria pot rezerva locul în sală prin intermediul platformei Entertix, în mod gratuit. Accesul la festival este liber.

5. Consiliul Județean Timiș invită iubitorii de artă, prin instituțiile sale de cultură, la diverse expoziții temporare și permanente, festivaluri și spectacole de teatru de păpuși. Muzeul Satului Bănățean propune publicului pasionat de armuri strălucitoare, tabere de război, frumoase domnițe, cavaleri și meșteri vestiți, festivalul de reconstituire istorică „Historia”. Pe lângă acestea, vor avea loc și prezentări susținute de istorici profesioniști și reprezentanți ai mișcării de reconstituire istorică, pe teme precum campaniile militare, tacticile de război și tehnologia armamentului din perioada vizată. Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” prezintă iubitorilor de carte expoziția „Memoria culorilor” a artistei Simona Daniela Molnar, precum și alte activități, cum ar fi Cenaclul „Seniorii” și clubul de lectură. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” pune în scenă pentru cei mici spectacolul „Motanul încălțat”.

6. SCM Timișoara joacă primul meci oficial din noul sezon. Echipa de baschet o înfruntă pe Steaua București, în turul secund al Cupei României. Această fază a competiției are loc în manșă unică, iar partida va avea loc joi, de la ora 19:00, în sala Constantin Jude. Meciul se dispută în avans, deoarece la final de săptămână sala este ocupată cu un concurs de dans sportiv.