1. Succesul trecerii graniței pe două roți către Serbia în anii anteriori, a făcut ca în 2024 Consiliul Județean Timiș să solicite Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara deschiderea lunară a unui punct de trecere a frontierei, respectiv două weekenduri în lunile iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Ciclismului și septembrie, când se sărbătorește Ziua Mondială a Mobilității. Solicitarea a fost făcută pentru fiecare ultim weekend al lunii, în perioada martie – octombrie 2024, între orele 8:00 – 20:00, pe lângă pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, la frontiera româno – sârbă. Însă până în prezent, au fost aprobate doar lunile martie și aprilie, urmând a fi actualizate datele ulterioare. „Susținem prin această inițiativă un stil de viață sănătos și continuăm să păstrăm tradiția promovării legăturii turistice între România și Serbia, atât pe uscat cât și pe apă. Consiliul Județean Timiș va face toate eforturile necesare pentru a continua această acțiune, foarte bine primită de către iubitorii de ciclism”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica. Weekend-urile din cele două luni aprobate sunt: 30 – 31 martie și 27 – 28 aprilie.
2. În perioada 05-09 martie, ITM TIMIȘ, sub coordonarea Inspecţiei Muncii București, a desfăşurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”. Inspectorii de muncă din cadrul ITM TIMIȘ au efectuat 13 de controale. Au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 2 amenzi în valoare de 28.000 de lei, una fiind acordată pentru muncă la negru şi 29 de avertismente. Au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în timpul controalelor care au vizat nerespectarea dispozițiilor legale privind munca în zile de repaus săptămânal; necompletarea fișelor de aptitudini; fișe de instruire SSM necompletate la toate rubricile, lipsă marcaj căi de acces.
3. Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Plata ajutoarelor se face doar titularilor cererii, cu prezentarea actului de identitate în original sau cu împuternicire notarială, la sediul situat în bd. Regele Carol I nr. 10, în perioada 18 – 20 martie. Ajutorul se plătește pentru cererile înregistrate în perioada 21 decembrie – 19 ianuarie. Plata este aferentă lunii ianuarie.
4. Polițiștii locali din cadrul Serviciilor Protecția Mediului și Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au organizat o acțiune în zona Campusului Universitar, pentru a stabili modul în care se respectă legislația referitoare la păstrarea curățeniei, gestionarea deșeurilor, dar și pentru a stabili dacă se respectă prevederile legale referitoare la construcții și afișaj stradal. Pe linie de mediu, polițiștii locali au verificat 30 de agenți economici, fiind aplicate 7 sancțiuni în valoare de 8500 lei pentru gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor și lipsa coșurilor de gunoi și au fost constatate 12 nereguli referitoare în special la existența rampelor clandestine de deșeuri, la existența coșurilor stradale deteriorate sau lipsa acestora, nereguli care vor fi transmise direcțiilor din Primărie care se ocupă de soluționarea problemelor. Totodată, polițiștii locali au relaționat cu aproximativ 90 de persoane, fiind distribuite și un număr de 120 de pliante informative. Pe linie de disciplina în construcții, un număr de patru persoane au fost invitate la sediul Poliției Locale pentru verificarea documentelor la Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, fiind aplicată și o somație pentru desființarea unei terase de pe domeniul public de pe Strada Daliei.
5. Asociația „Inițiativă în Educație” invită profesorii la programul de formare continuă „Muzeul, spațiu de învățare”. Sunt bineveniți dascălii care își doresc să învețe cum pot apropia copiii de muzee, cum pot dezvolta activități creative și cum pot facilita medierea culturală în muzeele din Timișoara. Programul le va permite să cunoască tipologia programelor de educație muzeală și etapele elaborării proiectului educativ, valențele educative ale patrimoniului, produsele și serviciile educative ale unui muzeu. Va fi făcută, de asemenea, o cartografiere a muzeelor din Timișoara și prezentarea ofertelor educaționale a acestora. Profesorii vor putea participa și la o mediere culturală în cadrul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”.
6. Primăria Municipiul Timișoara va fi partener oficial al Federației Române de Gimnastică (FRG) în organizarea și susținerea evenimentului sportiv “Regalul Gimnasticii“, între 4 și 9 aprilie 2024, la Sala Olimpia. Alina Goreac, Diana Bulimar, Daniel Potra, Daniel Ilie Popescu şi Amalia Ghigoarta, membră a actualului Lot Olimpic, sunt câteva dintre numele care au reprezentat nu doar România, ci și Timișoara pe podiumurile gimnasticii artistice în lume. Acum, orașul nostru are șansa de a fi gazda unor evenimente de importanța majoră pentru România sportivă a acestui an, și anume Campionatul International de Gimnastica Artistică Feminina “Rising Star,“ Campionatul National de Juniori și Selectia Echipei Nationale de Seniori. Cele cinci zile de eveniment sportiv vor fi transmise live de către TVR și vor beneficia de streaming live la nivel internațional.
7. SCM Timișoara a învins gazda turneului F4 al Alpe Adria Cup, Kapfenberg Bulls, cu 94-92, aseară, în semifinale. Baschetbaliștii alb-violeți vor disputa finala competiției, astăzi, de la ora 20:00, cu MKS Dabrowa Gornicza, deținătoarea trofeului. Polonezii au învins Redstone Olomoucko (Cehia), cu 104-97, după prelungiri, în prima semifinală.