Știrile zilei – 16 septembrie 2024

1. Finanțări europene consistente, în valoare de peste 52 de milioane de euro, pentru unitățile de învățământ publice din Regiunea Vest, pentru a oferi tinerei generații acces la o educație mai bună. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului de finanțare pentru modernizarea școlilor și liceelor. Primăriile din mediul urban și rural pot obține fonduri europene nerambursabile de până la 2,5 milioane de euro, individual sau în parteneriat, inclusiv cu instituții de învățământ superior de stat, prin Programului Regional Vest, pentru investiții în școli și licee.

2. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 16 septembrie. Este vorba despre străzile: Glad, Theodor Mihaly, București nr. 15, Aurel Popovici, Constantin Brâncuși, Aleea Ionel Perlea, Calea Circumvalațiunii, Socrate, Câmpului, Calea Torontalului, Piața Libertății, Piața Unirii, Pod de Fier Crișan-Plopi și Aleea Gorunului. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

3. SDM face cunoscut programul zilei de 16 septembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe timp de noapte pe Str. Arieș – Calea Martirilor 1989 și pe Bd. Republicii; modernizarea instalației de semaforizare – Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

4. O retrospectivă cu toate cele patru filme ale marelui cineast spaniol Victor Erice va putea fi văzută în septembrie şi octombrie la Cinema Victoria din Timişoara, în cadrul unei serii de proiecţii organizate de Festivalul Ceau, Cinema! în parteneriat cu Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes. Retrospectiva va începe în 28 septembrie cu cel mai nou film al regizorului, „Închide ochii”, care a însemnat pentru Victor Erice revenirea la regie după trei decenii, şi va continua pe parcursul lunii octombrie cu cele trei filme clasice ale sale, „Spiritul stupului” „Sudul” şi „Soarele gutuii”. Biletele pentru cele patru proiecţii sunt disponibile pe site-ul Ceau, Cinema! şi pe site-ul Cinema Victoria. Fiecare film va fi precedat de o scurtă introducere din partea echipei festivalului.