Știrile zilei – 17 septembrie 2024

1. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 17 septembrie. Este vorba despre străzile: Glad, Theodor Mihaly, București nr. 15, Aurel Popovici, Constantin Brâncuși, Aleea Ionel Perlea, Calea Circumvalațiunii, Socrate, Câmpului, Torac, Canal Bega, Calea Torontalului, Piața Libertății, Piața Unirii, Pod de Fier Crișan-Plopi, Johann Heinrich Pestalozzi – Ștefan cel Mare și Aleea Gorunului. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

2. SDM face cunoscut programul zilei de 17 septembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe timp de noapte pe Str. Arieș – Calea Martirilor 1989 și pe Bd. Republicii; modernizarea instalației de semaforizare – Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

3. România este printre statele membre din Uniunea Europeană cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante în perioada aprilie – iunie, alături de Bulgaria, Spania şi Polonia, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică. La polul opus se află Belgia, Ţările de Jos şi Austria. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acest indicator a scăzut uşor în ţara noastră, în timp ce în Germania şi Austria a înregistrat cel mai sever declin, mai arată Eurostat.

4. Aquatim anunță că miercuri, între orele 09:00-14:00, presiunea va fi scăzută în Ohaba Lungă pentru spălarea rețelei de distribuție și a bazinului de înmagazinare. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție. La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă, transmite societatea.

5. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și profesori din Timișoara și Lugoj, lansează o expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor și romilor din județul Timiș, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. „Imagini din trecut. Holocaustul din Timiș” este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experiențele trăite de evreii și romii din județ în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL. Joi, 19 septembrie, de la ora 11:00, la Comunitatea Evreilor din Timișoara, publicul este invitat la un dialog despre istorii locale, iar de la ora 12:30, în Piața Unirii, va fi inaugurată expoziția de bandă desenată, ilustrată de Octav Ungureanu, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și profesori de la Școala Gimnazială nr. 18 din Timișoara și Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj. Accesul la eveniment este liber, înscrierile se fac completând un formular online.