Știrile zilei – 19 noiembrie 2024

1. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 19 noiembrie. Este vorba despre străzile: Primăverii, Alexandru Miletici, Behelei, Aleea Ionel Perlea, Circumvalațiunii, Dimineții, Eternității, C-tin Brâncoveanu, Adam Müller Guttenbrunn, Albinelor, Grigore Alexandrescu între Cloșca și Moise Doboșan, Măgura, Mureș, Tudor Vladimirescu, Vasile Pârvan, Michelangelo și J.H. Pestalozzi. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate.

2. SDM face cunoscut programul zilei de 19 noiembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe Bd. Constantin Brâncoveanu și demontarea limitatoarelor de viteză pe Str. Bujorilor. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate.

3. Primăria Timișoara a recepționat clădirea de la constructorul care s-a ocupat de reabilitarea și transformarea Cinema Studio. Construit în zona centrală a orașului, în perioada interbelică, în anul 1938, în stil Art Deco, Cinematograful Studio și-a încetat activitatea în anul 2000. După modernizare, cinematograful își va păstra fațada istorică și va dispune de 2 săli, una cu 190 locuri și cea de-a doua cu 64 de locuri. De asemenea, există un spațiu cu o capacitate 80 locuri pe acoperiș. Studio va funcționa ca un cinema de artă, cu o programare axată pe cele mai noi filme de autor, focusuri tematice și festivaluri de film locale și naționale.

4. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara împlinește 10 ani de la inaugurarea noului sediu, care o face una dintre cele mai moderne biblioteci universitare. Atunci, în noiembrie 2014, peste 1000 de studenți de la UPT au realizat un impresionant lanţ uman, de la biblioteca veche a Universităţii la cea nouă, care a fost inaugurată oficial. Studenţii s-au înșirat pe o distanţă de mai multe străzi şi, în mod simbolic, au transmis din mână-n mână, 100 de cărţi din vechea locaţie, în cea nouă. Ultima carte transmisă datează din 1914, aparţine marelui matematician Traian Lalescu, primul rector al Universităţii Politehnica Timişoara. Au fost mutate peste 700.000 de volume din vechea clădire în biblioteca nouă, iar transportul acestor cărți a durat șase luni.

5. 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, arată studiul cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România” 1, realizat în 2024 de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică, pe baza unui eșantion reprezentativ de peste 1.000 de persoane cu vârsta de peste 10 ani. Mai mult, deși excesul ponderal afectează un procent atât de ridicat de români, iar peste 20% suferă deja de obezitate, aproximativ 22% dintre aceștia nu consideră că au probleme cu kilogramele în plus, deși Indicele de Masă Corporal măsurat îi contrazice. Analizând  obezitatea în Romania, studiul SRCM indică o prevalență crescută a acestei boli în rândul adulților care au peste 45 de ani, sunt căsătoriți, au venituri mici și medii și un nivel scăzut de educație. Boala este observată mai frecvent în rândul bărbaților, în special când vine vorba de obezitate de gradul 1. Aplicând rezultatele studiului la populația generală de peste 17 milioane de persoane cu vârsta de peste 10 ani din România, cercetarea indică faptul că peste 3,95 milioane de români suferă de obezitate, iar peste 2,9 milioane dintre persoanele de peste 16 ani au cel puțin o problemă de sănătate asociată care fusese diagnosticată de mai mulți ani.