Știrile zilei – 19 septembrie 2024

1. În perioada 17-20 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara  găzduiește prima ediție a Școlii germane de toamnă, un eveniment educațional și cultural destinat studenților din România, Serbia și Ungaria. Organizat în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic, evenimentul se desfășoară în limba germană și se concentrează pe tema perioadei comuniste. Pe parcursul celor patru zile, studenții vor participa la diverse activități precum prelegeri, prezentări, discuții, explorări urbane și ateliere interactive. Programul include și un tur al orașului Timișoara, în cadrul căruia participanții vor vizita locuri semnificative pentru a înțelege mai bine perioada comunistă din România, Serbia și Ungaria.

2. La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii pot participa în lunile următoare la o serie de activități gratuite pentru grupuri școlare, dezvoltate și facilitate de Aquatim, ca parte a programului său educațional. În lunile octombrie și noiembrie, Marțea cu povești, Joia copiilor și Vinerea prichindeilor îi așteaptă pe elevii din ciclurile primar și gimazial cu un mix de ateliere și jocuri educative originale. Copiii sunt încurajați să exploreze lumea cunoștințelor despre apă și natură și să afle mai multe despre vechea Uzină de Apă Urseni prin lectură, jocuri senzoriale și de mișcare, de verificare a cunoștințelor, crafting sau vânătoare de indicii. Participarea la activități se face pe bază de înscriere prealabilă, iar locurile disponibile se ocupă în ordinea primirii solicitărilor.

3. Primăria Timișoara anunță scoaterea la concurs a postului vacant de director în cadrul Sport Club Municipal Timișoara (SCM), având ca scop consolidarea echipei administrative și sportive a clubului. Termenul limită pentru depunere a dosarelor pentru concurs este 7 octombrie. Dosarele se pot depune fizic la sediul Primăriei.

4. Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Scopul votcorect.ro este de a oferi informații necesare tuturor celor interesați de procesul electoral. Această resursă, pusă la dispoziția publicului încă din 2016, sprijină alegătorii, competitorii electorali sau jurnaliștii în contextul organizării în paralel a alegerilor din noiembrie și decembrie. Alegătorii pot găsi informații despre subiecte precum: regulile de vot pentru zilele alegerilor, votul în străinătate, cum se votează prin corespondență sau despre cum se solicită urna specială. Platforma acoperă și alte etape ale procesului electoral.

5. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 19 septembrie. Este vorba despre străzile: Glad, Theodor Mihaly, Constantin Brâncuși, Aleea Ionel Perlea, Dorobantilor, Calea Lugojului, Avram Imbroane, Socrate, Câmpului, Calea Torontalului, Piața Libertății, Piața Unirii, Pod de Fier Crișan-Plopi, Johann Heinrich Pestalozzi – Ștefan cel Mare și Aleea Gorunului. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

6. SDM face cunoscut programul zilei de 19 septembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe timp de noapte pe Str. Cluj – Bd. Victor Babeș ; modernizarea instalației de semaforizare pe Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare; marcaje rutiere de traversare pentru pietoni pe Str. Măgura – străzi adiacente și Str. Orșova – străzi adiacente. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

7. Hrana bună și cultura, artizani și producători locali din diferite regiuni ale țării, oameni preocupați de alimentație și sănătate, de educație și sustenabilitate își dau întâlnire într-o nouă ediție a Festivalului LA PAS, organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES în perioada 4-6 octombrie, la Casa Tineretului din Timișoara. LA PAS 2024 înseamnǎ trei zile cu preparate uimitoare, ateliere gastronomice și degustări pentru public, artizani și produse locale. Participarea la activitățile și atelierele din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepția concertelor, pentru care biletele vor putea fi cumpărate în curând.