Știrile zilei – 28 august 2024

1. Din 1 septembrie 2024 sunt reintroduse temporar restricțiile referitoare la cantitatea de lichide permise în bagajele de mână. Restricțiile se aplică și la Aeroportul Timișoara Traian Vuia. Comisia Europeană implementează temporar restricții în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor la aeroporturile care folosesc echipamente tip EDSCB. Informarea transmisă de reprezentanții CE cu privire la restricții specifică faptul că limitarea nu este cauzată de o creștere a nivelului de amenințare la adresa aviației ci este un răspuns la o problemă tehnică temporară. Totodată, informarea CE mai subliniază faptul că echipamentele EDSCB reprezintă o tehnologie avansată de control de securitate, care nu trebuie pusă la îndoială. Comisia Europeană, în colaborare cu statele membre ale Uniunii Europene și cu Conferința Europeană a Aviației Civile colaborează strâns cu toate părțile implicate pentru a identifica o soluție tehnică care să rectifice prompt problema identificată. „De la 1 septembrie 2024 restricțiile vor fi reintroduse temporar, atât pe Aeroportul internațional Timișoara Traian Vuia, cât și pe alte aeroporturi care folosesc echipamente tip EDSCB. Pasagerii vor trebui să prezinte separat la controlul de securitate lichidele, aerosolii și gelurile, în recipiente de maximum 100 ml, fără ca acestea să fie ambalate în pungi tip ziplock”, transmite Biroul de Comunicare din cadrul Aeroportului Internațional Timișoara “TRAIAN VUIA“. La Aeroportul Timișoara restricțiile au fost ridicate din 5 decembrie 2022, ca urmare a achiziționării unor echipamente noi de specialitate, prin accesarea unei finanțări nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

2. Actorul american John Malkovich a susținut în 2023, anul Capitalei Culturale Europene, trei reprezentații cu casa închisă ale spectacolului “Comedie infernală”. Noua stagiune a Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara îl va aduce din nou în fața publicului pe John Malkovich. Cucerit de experiența anului 2023, actorul american va reveni în luna noiembrie pe scena Teatrului Național cu un spectacol nou.

3. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 28 august. Este vorba despre străzile: Glad, Aurel Popovici, Daliei, Calea Circumvalațiunii, Calea Torontalului, Piața Traian, Amforei nr. 6 – Școala Gimnazială nr. 18. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

4. SDM face cunoscut programul zilei de 28 august unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe timp de noapte Str. Michelangelo – Bd. Revoluției din 1989 – Str. Hector; Str. Prof. Dr. Aurel Păunescu Podeanu – străzi adiacente; modernizarea instalației de semaforizare pe Str. Johann Heinrich Pestalozzi- Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.