Știrile zilei – 3 octombrie 2024

1. Colonoscopii gratuite la Spitalul Clinic CF Timișoara, pe baza trimiterii de la medicul de familie. Procedura permite prevenirea și depistarea precoce a cancerului de colon. Investigația se poate face fie în scop de screening, fie de diagnostic. Vârsta de peste 45 de ani reprezintă un factor de risc. De aceea, în cazul persoanelor din această categorie, se recomandă realizarea la fiecare zece ani a unei colonoscopii dacă pregătirea colonului este una bună și nu se găsesc leziuni. Procedura este gratuită în cadrul Spitalului Clinic CF Timișoara, în baza trimiterii de la medicul de familie cu o consultație în prealabil în Ambulatoriul de Gastroenterologie.

2. Un nou proiect cultural-educațional finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte va fi implementat din această lună în școlile din Timișoara. „Să vorbim despre încălzirea globalăˮ, al Asociației BIS își propune creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța aplecării atente și empatice atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra semenilor noștri vulnerabili. Este vorba despre un proiect realizat de tineri pentru tineri, în care dimensiunea artistică, socială și de mediu se află în echilibru. Primele activități din cadrul proiectului au început în luna august, odată cu City Celebration, eveniment în cadrul căruia a avut loc un atelier pornind de la problema încălzirii globale, susținut de tinerii actori timișoreni Alexandru Romescu, Laura Gîrbovan și Maria Leca.

3. SDM face cunoscut programul zilei de 1 octombrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe Calea Torontalului; modernizarea instalației de semaforizare pe Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

4. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 3 octombrie. Este vorba despre străzile: Aleea Gorunului, Banatul nr. 3A, Zăvoi, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Timocului, Glad, Socrate, Constantin Brâncuși, Aurel Popovici, București nr. 15, Câmpului, Ciocârliei, Livezilor, Tacit, Calea Torontalului, Podul de Fier Crișan (Zona Plopi)  și Aleea F.C. Ripensia. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.