Știrile zilei – 31 martie 2025

1. SCM Timișoara a cucerit prima ediție a Supercupei României la rugby, după ce a învins-o pe Dinamo, pe stadionul Arcul de Triumf. Bănățenii, campionii naționali în exercițiu, s-au impus cu 29-28 în fața deținătoarei Cupei României. Trofeul cucerit este al 15-lea din istoria rugby-ului timișorean. 

2. Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele sociale a scăzut la 5-10 ani, iar aproape jumătate dintre ei petrec peste șase ore pe zi în mediul digital – arată un studiu al Organizației „Salvați Copiii” – România. Cea mai mare parte a acestui timp este alocată rețelelor sociale, unde copiii simt presiune, suprastimulare și uneori respingere. Experții organizației avertizează că cei mici nu sunt pregătiți emoțional pentru această hiperstimulare, pentru violența din mediul online și ajung să se simtă inadecvați sau marginalizați. În plus, pot să apară manifestări precum lipsa concentrării, tulburările de somn, izolare socială, scăderea stimei de sine care devin uneori prea târziu motivele pentru care părinții apelează la specialiști în sănătatea mintală. Psihologii „Salvați Copiii” recomandă părinților să construiască relații de atașament sigure, unde copilul să se simtă văzut, auzit, acceptat și să fie modele de reglare emoțională.

3. După succesul inaugurării Aleii Libertății în parcul Andrei Mocioni, municipalitatea amenajează Aleea Sănătății. Situată în zona Spitalului Județean, Aleea Sănătății este o zonă circulată și, până acum, lipsită de copaci mari. Campania de plantare din oraș se apropie de final, cu 75 de arbori plantați pe Aleea Sănătății. Printre aceștia se numără tei și frasini, copaci cu înălțimi de până la 8 metri. 

4. Tinerii interesați de modul cum funcționează administrația publică se pot înscrie la o nouă ediție a programului de internship la Guvernul României. 150 de tineri cu vârsta între 16 și 27 de ani vor avea posibilitatea să lucreze în lunile iulie și august împreună cu angajații din guvern. Ei trebuie să fie cetățeni români și să cunoască limba română, atât scris, cât și vorbit, să dețină cunoștințe IT și cel puțin o limbă străină de circulație internațională, să nu fie activi pe piața muncii și să nu fi absolvit anterior acest program. Înscrierile se fac pe platforma dedicată internship.gov.ro, iar selecția o va face o comisie la nivelul Secretariatului General al Guvernului.