1. Consiliul de conducere al Societății Timișoara a decis acordarea premiilor pentru 2023. Festivitatea va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara, cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, în ziua de sâmbătă, 16 martie, de la ora 11:00. Cu aceeași ocazie va avea loc și conferirea titlului de membru de onoare al Societății Timișoara lui Vladimir Tismăneanu precum și decernarea premiilor Societății Timișoara pentru 2022, eveniment amânat până acum pentru a nu tulbura cu opinii politice anul în care Timișoara a devenit polul culturii europene.
2. Consiliul Județean Timiș continuă, și în acest an, seria proiectelor de amenajare și extindere a infrastructurii rutiere. Printre acestea se numără și „Modernizarea DJ 593C Șag – Sânmihaiu Român. Autorizația de Construire necesară finalizării proiectului tehnic a fost emisă și ținând cont că este deja semnat contractul pentru proiectare și execuție, lucrările ar putea începe la sfârșitul lunii viitoare. Modernizarea acestui tronson se află pe lista proiectelor care vor primi finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, suma alocată fiind de peste 15,5 milioane de lei. Tronsonul va porni de pe DJ 593, pe raza localității Șag și va continua până la intersecția cu DJ 591A în Sânmihaiu Român, lungimea acestuia fiind de 6,53 km. Actualul drum are porțiuni pietruite, dar și secțiuni în care nu are structură rutieră sau sistem de colectare a apelor pluviale. „Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de circulație și siguranța participanților la trafic, ne propunem să scurtăm timpii de parcurs între Sânmihaiu Român și Șag, tronsonul urmând să facă parte din Centura alternativă a Timișoarei” a spus Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Proiectul de modernizare va include execuția unor sensuri giratorii și modernizarea trecerii la nivel cu calea ferată pe care o traversează.
3. Aquatim anunță că marți, 6 februarie, între orele 8-18, se vor executa două conectări de conducte pe Bulevardul Take Ionescu. Lucrările fac parte din proiectul CL12 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord – Lot 2, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Take Ionescu, București, Teodor Mihaly, Titan, Tapia și la Școala Gimnazială nr. 16 și Inspectoratul de Poliție Județean Timiș.
4. 467 de beneficiari, persoane cu dizabilități și însoțitori ai acestora vor beneficia de gratuitate la transportul în comun. Demersul Primăriei Municipiului Timișoara vizează în mod specific nevoile persoanelor cu handicap grav și accentuat, inclusiv asistenții personali și însoțitorii. Însoțitorii pot călători gratuit pe baza legitimației eliberate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, nominală, netransmisibilă și valabilă pe perioada de încadrare în grad de handicap, sau pe baza cardului eliberat de Societatea de Transport Timișoara. Plata lunară pentru transportul urban gratuit va fi gestionată de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, suma totală pentru anul 2024 fiind de 728.520 lei.
5. Proiectul SIRAMM (Eastern European twinning on Structural Integrity and Reliability of Advanced Materials obtained through additive Manufacturing), coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, a fost recunoscut la nivel european, fiind prezentat în secțiunea „Povești de Succes” pe site-ul Directoratului General pentru Cercetare și Inovare din cadrul Comisiei Europene. UPT se află în avangarda cercetării în acest domeniu nou, cel al printării 3D, în care are o expertiză temeinică, în special privind caracterizarea și testarea componentelor realizate prin fabricație aditivă. Proiectul, derulat în perioada 2019 – 2023, în valoare totală de 800.000 de euro, a avut o contribuție importantă prin transferul de cunoaștere de la cercetători cu reputație internațională în domeniul fabricării aditive, integrității și durabilității structurilor către colegii lor mai tineri, aflați la început de drum.
6. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează utilizatorii rețelei naționale de drumuri și autostrăzi din România că se suspendă emiterea rovinietelor și a peajelor prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) al operatorului de telefonie RCS &RDS, începând cu data de 05.02.2024. De asemenea, CNAIR va informa utilizatorii cu privire la reluarea activității de încasare a tarifelor.
7. Teatrul German de Stat Timișoara a început repetițiile pentru cea mai nouă producție din repertoriul său – spectacolul “Slugă la doi stăpâni”, o adaptare după piesa clasică a italianului Carlo Goldoni. Supranumit de Voltaire „Molière al Italiei”, viața și cariera lui Carlo Goldoni se identifică cu secolul în care a trăit fiind una dintre cele mai importante voci literare ale vremurilor sale. Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză, multe dintre ele fiind și astăzi parte din repertoriul teatral. „Slugă la doi stăpâni”, o comedie în trei acte, a fost publicată în 1745, fiind scrisă special de Goldoni pentru unul dintre cei mai faimoși actori ai vremii, Antonio Sacco. De atunci este jucată în mod regulat pe cele mai importante scene ale lumii.