Știrile zilei – 9 aprilie 2025

1. Cinci asocieri de firme au intrat în cursa pentru reabilitarea Podului Iuliu Maniu, în cadrul licitației lansate de Primăria Timișoara. Podul nu a fost consolidat niciodată, astfel că demolarea și reconstrucția vin ca răspuns la nevoia de siguranță a celor care traversează zilnic podul – fie pe jos, cu mașina sau cu bicicleta.  În prezent, structura de rezistență a podului, construit în 1978, este necorespunzătoare, iar suprastructura, rampele și scările de acces sunt vizibil degradate. Proiectul municipalității prevede demolarea suprastructurii podului și refacerea acesteia, cu câte două benzi pe sens, trotuare și trasee pentru biciclete. Rampele de urcare și picioarele podului vor fi păstrate, consolidate și retușate. Constructorul va reface, totodată, scările de acces, va întări malurile pentru a preveni erodarea, va instala un sistem modern de iluminat tip LED, va monta parapete de protecție și va integra elemente antiseismice. Valoarea estimată a investiției este de 50 de milioane de lei (TVA inclus), iar termenul de execuție este de 14 luni. Pentru accelerarea investiției, Primăria a depus o cerere de finanțare de 43 de milioane de lei prin Programul Regional Vest 2021–2027.

2. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Slovacia asupra faptului că, în contextul confirmării unor focare de febră aftoasă în Ungaria, Slovacia şi Austria, autorităţile slovace au decis ca în intervalul 8 aprilie – 7 mai să fie restabilite temporar controale la frontierele Slovaciei cu Ungaria şi Austria. În caz de nevoie, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Bratislava. 

3. Aquatim anunță că în 9 și 10 aprilie, între orele 9-14, la Stația de Tratare a Apei din Bobda se vor efectua spălări ale rezervoarelor de acumulare. Pe durata lucrărilor, furnizarea apei se va face în regim normal. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile. 

4. Anul acesta, pentru prima dată după 1988, concursul profesional studențesc „Tudor Tănăsescu”, a cărui primă ediție a avut loc în 1974, adresat studenților din facultățile cu profil de electronică și telecomunicații din țară, s-a desfășurat la Timișoara, fiind organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul Universității Politehnica. Competiția a reunit participanți din București, Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Suceava, Brașov, Constanța și Chișinău. O notă aparte a ediției 2025, apreciată de toți participanții, a fost invitarea seniorilor profesori ai concursului din toate centrele universitare unde, în trecut, a fost organizat concursul (București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara). De altfel, actuala ediție a fost dedicată atât profesorilor seniori, cât și împlinirii a 50 de ani de la prima promoție de ingineri electroniști la Timișoara. Concursul s-a desfășurat pe două subsecțiuni independente: Circuite Integrate Analogice; Semnale, Circuite și Sisteme.

5. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, expoziții temporare, permanente și teatru de păpuși. Centrul de Cultură și Artă ne invită în acest sfârșit de săptămână la Deta, unde va avea loc ultima etapă a Festivalului-Concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a. Accesul la eveniment este liber. Muzeul Național de Artă din Timișoara propune publicului expoziția „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”, o expunere de amploare care aduce în prim-plan opera uneia dintre cele mai longevive artiste din Banat, punând în valoare atât creațiile sale, cât și contribuția sa esențială la viața artistică din România. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” pune în scenă, săptămâna aceasta, spectacolul „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”.